Hodnocení sezóny 2007/08

02.07.2008 00:00 FK Lety má za sebou celou sezónu 2007/08. Výsledky většiny týmů byly velmi dobré a máme se čím chlubit. A-tým a B-tým dospělých, jako nováčkové ve svých soutěžích, prošly nelehkou sezónou, kdy si musely zvykat na kvalitnější soupeře a jiné náročnější prostředí. A-tým se po úspěšném jaru dostal do klidných vod a 2 kola před koncem nebyl ohrožen sestupem z krajské 1.B třídy. U B-týmu byla situace složitější. V posledním kole se rozhodlo o záchraně ve 3. třídě. Dorost skončil na velmi pěkném 2. místě ve finálové části okresního přeboru a postoupil po dlouhé době do krajské 1.A třídy dorostu. Žáci se zachránili v okresním přeboru a lze předpokládat, že v příští sezóně budou bojovat o vyšší příčky. Přípravka vyhrála svoji skupinu okresního přeboru bez ztráty bodu. Ve finále se utkala s vítězem druhé skupiny a po dvou vítězstvích obhájila loňský titul přeborníka okresu.

Fotbalovému klubu Lety záleží na harmonickém rozvoji mládeže. K harmonii nenahraditelně patří i zdravý pohyb a aktivní životní styl. FK Lety chce mimo jiné přispět k eliminaci negativních faktorů, které na mladou generaci působí. Cílem je zapojit do sportovních aktivit co největší počet dětí a to formou a způsobem, který je jim blízký. Právě fotbal jako nejuniverzálnější sport rozšířený po celém světě, díky svojí popularitě a všeobecnému zájmu veřejnosti a médií, může sehrát při dosažení tohoto cíle pozitivní úlohu. Naší snahou je podporovat nadějné děti a nabídnout jim možnost, jak smysluplně a užitečně využít volný čas. Dlouholetá, mravenčí, poctivá práce s mládeží přináší své ovoce. Dlouhodobým cílem je postavit týmy dospělých na vlastních odchovancích. Během jara naskočili do A-týmu tři dorostenci, kteří se dokázali prosadit a pomoci úzkému kádru áčka. Dorostenci Martin Janouš a Ondřej Fojt mají před sebou ještě 2 sezóny v dorosteneckém dresu. Vladimír Zýka již loni absolvoval sezónu v dresu áčka a v letošní sezóně se zařadil mezi platné hráče základní jedenáctky, ačkoliv jej ještě čeká jedna sezóna v dorostu.

Mimosportovní činnost se týká hlavně zprovoznění druhého travnatého hřiště a zářijové oslavy 75. výročí založení FK Lety.
Travnatá hrací plocha za hrází, která byla dlouholetým snem, se stala skutečností. Nadměrné zatížení hlavní hrací plochy hlavně v jarním a podzimním období snižuje jeho kvalitu a zvyšuje možnost zranění. Obzvláště když na ní trénuje pět týmů minimálně dvakrát týdně a o víkendech se hrají soutěžní utkání. Realizace druhého hřiště přinese rozložení zatížení travnatých ploch. Do září je třeba instalovat umělé osvětlení na hřišti za hrází, aby v podzimních měsících a během zimní přípravy bylo možné toto hřiště využívat na trénování.

V dnech 5.-7.9.2008 proběhnou oslavy 75. výročí založení FK Lety. Dlouholetá tradice letovského fotbalu jistě stojí za zastavení a vzpomínku na všechny, kteří se podíleli na tvorbě její historie. Na oslavu jsou pozváni mimo jiné i naši přátelé z klubu Rot-Weiss Ailertchen ze Spolkové republiky Německo.

Sportovní činnost jednotlivých týmů:

A-tým

Jednoznačným cílem áčka byla záchrana v krajské 1.B třídě a co nejklidnější závěr soutěže. Na jaře získaných 22 bodů (sedm výher a jedna remíza) posunula tým do klidného středu tabulky. Tým, v jehož kádru bylo jen 14 hráčů, střídavě posilovali hráči z béčka a dorostu. Častá zranění a absence oslabovaly kádr áčka prakticky celé jaro. V posledních čtyřech utkáních chyběl elitní střelec Pavel Zdanovec a po více než polovinu utkání absentoval klíčový středopolař Čestmír Šturma. Dlouhou dobu chyběl pro pracovní povinnosti i platný obránce Jan Nádr. I s těmito nástrahami se tým vyrovnal a obsadil pěknou 8. příčku. Během letní přestávky je třeba posílit a rozšířit hráčský kádr, abychom mohli úspěšně vstoupit do nové soutěže.

B-tým

Vstup do jarní sezóny se béčku vůbec nepovedl. Série porážek v úvodních jarních kolech nevěstila nic dobrého. Nevýrazná zimní příprava, slabá kondice a špatná disciplína vykonaly počátkem jara své. Až deváté jarní utkání přineslo první výhru. Herní projev se během jara postupně zlepšoval a zažehl jiskřičku naděje na záchranu ve 3. třídě. O záchraně rozhodlo poslední utkání ve Středoklukách.

Dorost

Dorostenci se po podzimní části probojovali do jarního finále o přeborníka okresu. Během jara se střetávali s 5 nejlepšími dorosteneckými týmy okresu o postup do krajské 1.A třídy. Kromě dvou krutých porážek s fyzicky výrazně vyspělejším týmem Všenor, kdy výsledek ani v jednom případě neodpovídal průběhu utkání, se tým dorostu úspěšně vypořádal s věkově staršími a fyzicky vyspělejšími protivníky a obsadil konečné druhé místo. Jelikož tým SK Černolice nepřihlásil do příští sezóny tým dorostu, dorost FK Lety postoupit do krajské 1.A třídy. Úspěch je o to větší, že věkový průměr mužstva je necelých 17 let. Ostatní týmy byly průměrně o jeden až dva roky starší!

Žáci

Žáci uhájili příslušnost v okresním přeboru. Značná část žákovského týmu je složena z hráčů mladších ročníků a lze předpokládat, že v příští sezóně bude tento tým dosahovat lepších výsledků než v té letošní.

Přípravka

Tým přípravky podobně jako minulou sezónu suverénně zvítězil ve své skupině bez ztráty bodu. Osmnáct vítězství a skóre 183:4 hovoří samo za sebe. Ve finálových utkáních se střetl s týmem Mníšku p.B.
1. finále: FK Lety – Mníšek p.B. 2:1
2. finále: Mníšek p.B. – FK Lety 0:3
Po loňském triumfu tým přípravky obhájil titul přeborníka okresu Praha-západ!
Následně se zúčastnila krajského finále s ostatními vítězi okresních přeborů a obsadila v něm nádherné 4. místo.

Výsledky: FK Lety - Mělník 1:1, FK Lety - Kosmonosy 1:0, FK Lety - Dobříš 3:0, FK Lety - Zeleneč 2:1, FK Lety - Čáslav 2:0, FK Lety - SK Kladno 0:7, FK Lety - Zeleneč 0:2